Cautare

De ce este mai frig la inaltime?

Ma gandeam oare de ce este in aceeasi zi/noapte este mai cald la campie si mai frig la munte, la inaltime.

Raspunsul ar fi urmatorul:

Exista curbe de temperatura ( asa cum se pot vedea pe hartile geografice). Acele curbe determina o diferenta de temperatura in diferite zone ale solului si la diferite altitudini.

La nivelul solului temperatura este mai mica, iar aerul mai cald se ridica la inaltime.In sensul ca la nivelul solului la campie temperatura aerului este mai mica decat la o anumita inaltime, tot la campie.

De aici intrebarea: de ce nu este mai cald la munte, acolo unde se ridica aerul mai cald…

Insa

La fel la munte, la nivelul solului temperatura este mai mica decat la o anumita inaltime fata de sol, aerul cald ridicandu-se.

Mai mult decat atat in functie de presiunea aerului exista diferenta de temperatura, respectiv presiunea aerului este diect proportionala cu temperatura. Acest lucru fiind un element destul de important si atunci cand ni se spune la TV, radio, internet timpul probabil.

Acest lucru mi-a fost explicat de catre unul dintre cei mai buni profesori de fizica din Romania.

Este posibil sa fi nu fi retinut eu chiar totul, insa in principiu asa s-ar intampla diferenta de temperatura, pe scurt. Procesul in sine este mult mai complicat, ma gandesc eu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*