Cautare

Echinocțiul de primăvară 2022

echinoctiul de primavara 2022-1

În 2022, echinocțiul de primăvară are loc duminică, 20 martie! Acest eveniment marchează prima zi astronomică de primăvară în emisfera nordică. Ce înseamnă echinocțiul? Ce se întâmplă la echinocțiu?

În emisfera nordică, echinocțiul de primăvară are loc atunci când Soarele traversează linia ecuatorului, îndreptându-se spre nord. Acest eveniment marchează începutul sezonului de primăvară în jumătatea de nord a globului. După această dată, emisfera nordică începe să fie mai înclinată spre Soare, ceea ce duce la creșterea orelor de lumină și la încălzirea temperaturii. În emisfera sudică, este opusul: echinocțiul din martie marchează începutul toamnei, deoarece emisfera sudică începe să fie înclinată departe de Soare.

echinoctiul de primavara 2022

Sursa foto: astro-urseanu.ro

Ce înseamnă exact „echinocțiul” de primăvară?

Cuvântul echinocțiu provine din cuvintele latine pentru „noapte egală” – aequus (egal) și nox (noapte). La echinocțiu, durata zilei este aproape egală cu cea a nopții în toate părțile lumii. Odată cu echinocțiul, ne putem bucura de o cantitate tot mai mare de ore de lumină solară, cu zori ce apar mai devreme și apusuri tot mai târzii!

Tradiții și obiceiuri pentru echinocțiul de primăvară?

Un obicei asimilat de către creștinismul românesc este aprinderea focurilor, un ritual ce semnifică arderea iernii. Acest ritual este cunoscut astăzi sub denumirea de Focurile Sfinților.

Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric.

Echinocțiul de primăvară mai este cunoscut și sub denumirea de începutul noului an agrar. Tradiția spune că la acest nou început de an, copii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, alungând frigul. Aceștia lovesc pământul în timp ce rostesc: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură.”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*