Cautare

Black holes

Nasa a anuntat ieri intr-o conferinta de presa existenta unei gauri negre a carei varsta a fost estimata ca fiind de 30 ani.

Dar ce este o gaura neagra?

Conform Wikipedia aflam ca este „un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafețe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele”.

Conform NASA obiectul noutatii anuntate ieri de e constituit din ramasitele unei supernove, codificata SN 1979C din galaxia M100 si se afla la o distanta de circa 50 milioane ani-lumina de Terra. Supernova a fost prima data observata in 1979 si astfel avem etatea prezentata de 30 de ani, insa avand in vedere distanta la care se afla putem afirma ca este mult mai in varsta.

Sursa foto: Nasa.gov

Totusi, acest tip de noutati, interesante de altfel, ridica macar o intrebare suplimentara. Si anume: daca umanitatea detine astfel de observatoare capabile sa studieze obiecte astronomice atat de indepartate de Pamant si intr-un mod atat de detaliat, cum de nu reusesc sa ne prezinte o serie de poze mai bune ale Lunii, ale planetei Marte si a altor planete sau sateliti naturali din Sistemul nostru Solar care se intinde pe o distanta de aproximativ 1 an lumina.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*