Pe 1 octombrie am reusit sa ies in afara Bucurestiului sa privesc cerul.

A fost un apus minunat pentru deoarece pe cer nu existau nori. Incet incet Luna si-a facut aparitia si in acelasi timp s-a lasat intunericul. Noaptea incepuse sa fie luminata de catre satelitul natural al Pamantului.

Am pozitionat telescopul catre Luna si am observat craterele lunare, miscarea ei in raport cu Pamantul, forma. In partea opusa, pe cer, se afla Ursa Mare. Langa Luna am observat o stea. M-am gandit sa o privesc mai de aproape. Am pozitionat telescopul catre acea stea si am cautat-o pe cer.

Dupa mai multe incercari am reusit sa observ ceva mare si neclar. Am focalizat si am vazut o stea in centru si langa ea mai multe punctulete mici, in numar de 4. Un punctulet in stanga si 3 in dreapta. Asa cum ma pricep eu ca si amator am zis ca nu am focalizat bine si am mai incercat de cateva ori. Acelasi rezultat.

Daca exista o stea mare, intr-o parte a ei una mai mica si diametral opus de cea mica, de partea cealalta a celei mari, inca trei mici, oare ce sa fie? Este vorba de planeta Jupiter si cei 4 sateliti naturali ai sai. Am pus un alt ocular si imaginea s-a marit. Am observat planeta Jupiter, inclusiv dungile de pe ea, mai precis norii de gaz care dau aceste forme vazute cu telescopul.

Cele 4 puncte mai mici sunt cei 4 sateliti ai lui Jupiter si anume:Io, Europa, Ganymede si Callisto.

„Io, Europa şi Ganymede sunt ţinute împreună de forţe ce prezintă o rezonanţă orbitală de tip 1:2:4 şi orbitele lor evoluează împreună. Callisto este aproape, prinsă şi ea.În câteva sute de milioane de ani, Callisto va fi prinsă, orbitând la exact de două ori perioada lui Ganymede şi de opt ori perioada lui Io.”

Imagini cu Jupiter luate de Voyager I

sursa Wikipedia

Numele nu sunt date de mine, ci sunt date de catre astronomi si pot fi gasite pe site-ul Observatorului Astronomic din Bucuresti, pe Wikipedia si pe multe alte site-uri specializate in astronomie.

Mi-a facut mare placere sa observ cu al meu telescop ceea ce citeam in carti si pe Internet. Este o traire deosebita. Poate fi considerata o diferenta intre teorie si practica.

Practica ne omoara, dar ce poate fi mai frumos decat ca teoria aplicata sa nasca un rezultat pozitiv. Este minunat.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*