Cautare

Prima zi cu telescopul

Un telescop este un instrument optic folosit pentru observarea corpurilor ceresti.

Telescoapele sunt de doua feluri:
– reflector – se bazeaza pe folosirea unei oglinzi care reflecta imaginea prin intermediul unor prisme in ocular;
– refractor – se bazeaza pe folosirea unor lentile, respectiv obiectiv si ocular.

Asa cum am scris detin un telescop reflector cu 3 oculare diferite.

Prima seara, dupa ce l-am achizitionat, l-am urcat in masina si am plecat undeva langa Bucuresti in partea de est. L-am scos, l-am asezat pe trepied si ma gandeam unde sa ma uit, avand in vedere ca stiam ca pe cer exista Luna, Ursa mare, Ursa mica, Luceafarul. M-am gandit sa pozitionez si sa observ Luna. Se afla atunci in partea de sud-est putin deasupra orizontului si era foarte mare.

Ma gandeam ca este floare la ureche. Din clipa in care am inceput sa caut sa prind in ocular Luna si pana in clipa in care s-a intamplat acest lucru a durat cel putin jumatate de ora, avand in vedere ca o vedeam destul de mare chiar si fara telescop.

Dupa ce am vazut si am focalizat pe ea am avut revelatia ca mai am oculare in geanta si am zis sa o vad mai clar si mai mare. Am schimbat ocularul si am vazut ca trebuia sa misc telescopul deoarece era o parte din ea, imaginea fiind destul de mare. In acelasi timp imaginea Lunii o vedeam deplasandu-se destul de repede. Am pus si al treilea obiectiv si am vazut o bucatica de Luna care se deplasa si mai repede. A fost o experienta inedita pentru mine. Ma uimeam singur de ceea ce vedeam.

Faptul ca se mica in imaginea pe care o vedeam se datoreaza miscarilor pe care le au Pamantul si Luna.
Luna este considerat singurul satelit natural al Pamantului. Un satelit natural este un corp ceresc care se misca in jurul altui corp intr-o traiectorie de regula eliptica si are dimensiunea mai mica decat a acestuia.

Pamantul are o miscare de rotatie si o miscare de revolutie. Miscarea de rotatie este miscarea in jurul axei sale de la vest catre est. Miscare de revolutie este miscarea pe care o efectueaza in jurul Soarelui.

Luna are o miscare de revolutie in jurul Pamantului si o miscare laterala si nu de rotatie, acesta fiind si motivul pentru care se observa numai o parte a Lunii de pe Pamant.

Datorita miscarii Lunii in jurul Pamantului si a Pamantului in jurul axei proprii imaginea Lunii pe care o vedeam in telescop se misca.

Sunt lucruri normale, stiute, dar nu-i asa ca devine interesant?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*