In sistemul nostru solar este a sasea planeta de la Soare.
In seara de 24 mai 2010 pe la ora 22.00 ne-am hotarat sa luam telescopul si sa mergem sa privim cerul.
In prealabil am vazut pe internet ca se poate vedea planeta Saturn foarte bine incepand cu ora 23 si pana in jur de 4 dimineata in aceasta perioada.
Am pornit spre iesirea estica a Bucurestiului. Ajunsi la locul nostru am pozitionat telescopul si am vazut in partea de nord-vest o licarire destul de puternica la orizont, care in aceasta perioada si in jurul orei 23 este planeta Marte.
Am pozitionat repede, in graba, si am vazut in telescop o lumina alba foarte puternica si de o forma „dubioasa”. Dupa cateva minute ceea ce vedeam avea o forma de genul o bila in centru inconjurata de un inel foarte puternic si care ocupa cam toata imaginea. Avand in devere ca Luna nu era, de miscat nu se misca, de luminat lumina foarte tare, Marte apusese, am ajuns la concluzia ca era unul dintre stalpii de iluminat din departare.
Dar acest lucru nu ne-a descurajat si am inceput sa urmarim in partea de sud-vest, deasupra orizontului, cerul. Undeva in acea parte trebuia sa gasim planeta Saturn.
Dupa un timp destul de indelungat am vazut steaua Spice care se gaseste in aceasta perioada in partea de sud. Atata tot. Nici urma de Saturn. Si am inceput sa privim cerul la intamplare in zona in care trebuia sa fie.
Dupa cateva tigari, dupa cateva glume brusc in ocular a aparut ceva de culoare galbui inconjurat de cateva luminite slabe. Ea era, cea dupa care plecasem, era Saturn.
Este minunata vazuta prin telescop. Se vede destul de mare, insa avand in vedere ca telescopul cu care ne plimbam are 114 mm am vazut doar 3 sateliti ai sai.
Are culoare galbuie, se vede inelul, mai precis centura de asteroizi si se vad trei sateliti ai sai pozitionati in functie de ziua si ora la care sunt priviti. Am modificat ocularul pana am ajuns la cel de 4 mm. Se vede un pic neclar, insa merita.
Dupa o perioada de timp am strans lucrurile, am plecat.
Ceea ce ne-am dorit am avut. Sa vedem planeta Saturn in luna mai.

„Datorită combinaţiei dintre densitatea mică, rotaţia rapidă şi starea fluidă, Saturn este un sferoid aplatizat; este turtit la poli şi bombat la ecuator. Razele ecuatoriale şi polare diferă cu aproape 10% – 60.268 vs 54.364 km. Celelalte planete sunt şi ele turtite, dar într-o măsură mai mică. Saturn este singura planetă din Sistemul Solar mai puţin densă ca apa. Deşi miezul planetei este mai dens ca apa, densitatea specifică obişnuită a lui Saturn este de 0.69 g/cm3 datorită atmosferei sale gazoase. Saturn cântăreşte doar cât 95 de Pământuri, comparativ cu Jupiter, care are masa de 318 ori mai mare decât a Terrei, dar mai mare doar cu 20% decât Saturn.”

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*