Cautare

Solstiţiul de iarnă 2021

Timp de șase luni zilele s-au scurtat și nopțile s-au mărit în emisfera nordică – dar acest lucru este pe cale să se inverseze. Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurtă zi a anului în emisfera nordică, când soarele apare în poziția cea mai sudica.

Popoarele antice a căror supraviețuire depindea de o cunoaștere precisă a ciclurilor sezoniere au marcat această primă zi de iarnă cu ceremonii și sărbători elaborate. Din punct de vedere spiritual, aceste sărbători simbolizează oportunitatea de reînnoire, eliminarea obiceiurilor proaste și a sentimentelor negative și îmbrățișarea speranței, pe măsură ce zilele încep din nou să se mărească.

In acest an solstițiul de iarnă va avea loc în data de 21 decembrie la ora 17:59, astfel de la această dată va începe iarna astronomică.

Ce reprezintă solistițiul?

”Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereștri.

Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a

nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanță unghiulară nord față de Ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu Ecuatorul, numit Tropicul racului.

La solstițiul de vară, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°”, conform astro-urseanu.ro.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*