Cautare

Telescopul Webb – data de lansare

Telescopul Webb este succesorul telescopului spațial Hubble. NASA a declarat pe 8 septembrie că noua dată de lansare este 18 decembrie. Agenția a stabilit noua dată țintă de lansare după ce Webb a finalizat cu succes un regim de testare riguros. 

ESA (Agenția Spațială Europeană ) a declarat la acea vreme că Webb era pregătit pentru expediere la locul său de lansare din portul spațial european situat lângă Kourou, Guyana Franceză. Webb este un parteneriat internațional între NASA, ESA și Agenția Spațială Canadiană.

Webb va zbura pe orbită pe o rachetă Ariane 5. Agenția Spațială Europeană oferă serviciul de lansare. Această cronologie ilustrează campania de lansare Webb de aproape 70 de zile. Acesta implică o echipă formată din peste 100 de experți găzduiți la Spaceport din Europa. NASA este foarte implicată, colaborând îndeaproape cu ESA pentru lansare.

După lansare, observatorul spațial masiv se va îndrepta spre Lagrange Point 2, un punct gravitațional stabil, la 930.000 de mile (1,5 milioane de km) de planeta noastră. Webb va dura aproximativ o lună pentru a zbura către această locație în spațiu. În timp ce călătorește acolo, începând cu câteva zile după lansare, va începe să-și desfășoare încet cea mai mare caracteristică, parbrizul său de dimensiuni de teren de tenis, conceput pentru a reduce căldura soarelui de peste un milion de ori până la -364 grade F (-220 grade) C). Oglinda și instrumentele lui Webb trebuie păstrate la rece. Dacă ar fi încălziți de soare, ar da radiații infraroșii. Și sunt semnale slabe în infraroșu din cosmosul îndepărtat pe care Webb este menit să le măsoare.

După inserarea orbitală și după ce telescopul s-a răcit și s-a stabilizat la temperatura de funcționare rece, echipa misiunii va petrece câteva luni alinindu-și optica și calibrându-și instrumentele științifice. Apoi, Webb va începe studierea cosmosului în lumina infraroșie folosind oglinda sa aurie orbitoare.

Unul dintre cele mai importante și identificabile atribute ale Webb este oglinda sa primară de 21 de picioare (lată de 6,5 metri). Oglinda primară a unui telescop reflectorizant determină câtă lumină poate colecta și, astfel, cât de profund poate vedea în univers. Oglinda Webb este de aproape trei ori mai lată decât oglinda principală a lui Hubble. Oglinda este, de fapt, compusă din mai multe oglinzi. Este compusă din 18 segmente separate în formă de hexagon, realizate din beriliu foarte puternic, ultra-ușor, care se va desfășura după lansare. Fiecare segment al oglinzii telescopului este acoperit cu un strat microscopic subțire de aur. Această acoperire aurie optimizează segmentele oglinzii pentru reflectarea luminii în infraroșu, care este lungimea de undă primară a luminii pe care o va observa acest telescop.

Telescopul Webb a avut de parcurs un drum lung

Dezvoltarea telescopului Webb a început în anul 1996, cu un buget de 500 de milioane de dolari. Oamenii de știință și inginerii spațiali au planificat inițial lansarea pentru 2007. Dar proiectul a avut întârzieri considerabile și depășiri de costuri și a suferit o reproiectare majoră în 2005. Ulterior, au planificat lansarea pentru martie 2020, dar pandemia de coronavirus a lovit și a provocat eșecuri majore.

Cu toate acestea, acum, echipa a făcut progrese semnificative. NASA spune că finanțarea programului existent va avea Webb terminat în limita actuală de cost de 8,8 miliarde de dolari. În decembrie 2020, parbrizul telescopului spațial Webb complet asamblat și-a finalizat cu succes propriile teste finale, inclusiv o desfășurare completă, la fel cum va trebui să facă telescopul o dată în spațiu. A fost cunoscut sub numele de Telescopul spațial de nouă generație, însă oamenii de știință au redenumit Webb în septembrie 2002 după James Webb, care este un renumit fost administrator al NASA.

Webb va observa mai departe în regiunile infraroșii ale spectrului electromagnetic decât Hubble. Va merge chiar mai adânc în spațiu decât Hubble și, prin urmare, va merge mai departe în trecut. Va fi capabil să privească în interiorul norilor de praf stelari unde se formează stele și sisteme stelare.

Sursa articol: earthsky.org

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*