Cautare

Venus – o minune de planetă

Fascinația pentru planete, pentru a cunoaște misterele din spatele acestor corpuri cerești, ne dă imbold de a cerceta și mai mult spațiul și de a veni cu date și studii noi.

Chiar dacă Venus nu este cea mai apropiată planetă de Soare, este în continuare una dintre cele mai fascinate corpuri cerești, comparabile de mulți cercetători cu un glob de discotecă uriaș.

Ce găsim pe suprafața planetei Venus?

Atmosfera încărcată de dioxid de carbon cu efect de seră și nori formați din acid sulfuric o fac neprietenoasă cu orice formă de viață. Gazul degajat captează căldura și astfel suprafața planetei Venus este caldă. De fapt, este atât de cald pe Venus încât metale precum plumbul s-ar topi imediat la ce temperaturi ridicate sunt.

Planeta activă Venus

Venus însă este o planetă foarte activă. Pe suprafața acesteia întâlnim munți și vulcani activi, care erup deseori .Dimensiunile planetei sunt similare cu cele ale Pământului, astfel activitatea planetei este una captivantă, motiv de studiu și analiză pentru cercetătorii pasionați.

Curiozități și secrete ale planetei Venus

Printre curiozitățile care guvernează această planetă se numără și faptul că ea se rotește în direcția opusă Pământului și a majorității celorlalte planete. Rotația planetei este una foarte lentă, fiind nevoie de aproximativ 243 de zile pământene pentru a se învârti o singură dată. Pentru că este atât de aproape de Soare, un an trece mult mai repede. La un calcul rapid este nevoie de 225 de zile pământene pentru ca Venus să aibă o rotație competă jurul Soarelui. Acest lucru bizar face ca Soarele să răsară de două ori în aceași zi pe Venus.

O ultimă curiozitate este faptul că Venus are o mișcare de rotație…inversă, adică se rotește înapoi. Soarele răsare în vest și apune în est.

Nu există anotimpuri pe Venus

Planeta se învârte în jurul propriei sale axe, într-un plan aproape vertical, ceea ce însemnă că pe această planetă nu există anotimpuri.

Vecinii lui Venus

Venus nu are sateliți, asta înseamnă că Mercur și Pământ sunt planetele vecine ale lui Venus.

Cum putem vedea planeta Venus?

Venus este o planeta cunoscută din timpuri străvechi și poate fi văzută cu ușurință cu ajutorul telescopului. In timp planeta Venus a fost vizitată de mai multe nave spațiale: Mariner 2, Mariner 5, Mariner 10, Pioneer Venus 1, Pioneer Venus 2, astfel că suprafața planetei a ajuns să fie cartografiată în proporție de 98%.

Din păcate nu s-a găsit nicio dovadă a vieții pe Venus și nici indicii care să ne arate o posibilă ameliorare a condițiilor climatice extreme.Temperaturile ridicate ale planetei, de aproape 480 de grade Celsius (900 de grade Fahrenheit) o fac să pară un loc puțin probabil pentru viață așa cum o cunoaștem aici, pe Terra.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*